Deze blog biedt informatie over sneltoetsen en andere vormen van slim computergebruik. Je vindt hier regelmatig nieuwe berichten over efficiënt werken.

Heb je zelf een vraag of wil je een tip met ons delen?
Laat het ons weten!

Tips


Nieuw + Gratis: Keybert sneltoetsen software

Sinds deze week is de nieuwe versie van Keybert beschikbaar. Gratis downloaden kan vanaf www.keybert.com.

Met Keybert heb je sneltoetsen van je favoriete programma’s direct in beeld. Daarnaast vind je in Keybert uitgebreide uitleg en praktische tips over slim en efficiënt werken. Hieronder vast een plaatje.

Keybert sneltoetsen software

Oh ja, Keybert kost dus niets…(downloaden vanaf www.keybert.com).

Gepost in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld


Nieuw! Het Sneltoetsenboekje

Deze week is mijn nieuwe boekje verschenen met de toepasselijke titel

Het sneltoetsenboekje

Het boekje bestaat uit 2 delen:

 • In Deel 1 (ca. 30 pagina’s) bespreek ik de basisprincipes achter sneltoetsen. Daarmee kun je programma’s bijna volledig bedienen zonder allerlei codes uit je hoofd te leren. Erg de moeite waard, al zeg ik het zelf.
 • Deel 2 (ca. 70 pagina’s) geeft uitgebreide overzichten van sneltoetsen in Word, Excel, Outlook, Powerpoint, Internet en Windows. Ieder overzicht begint met een shortlist van de meest essentiële sneltoetsen.

En dat voor nog geen 6 euro!

(hebben? ga naar bol.com)

Gepost in Algemeen | Reageren uitgeschakeld


   Vensters maximaliseren of verplaatsen

Waarom openen nieuwe vensters vaak kleiner dan het scherm? Vooral in Outlook en Internet overkomt mij dit dagelijks, en standaard maak ik ze gelijk groter. Daarom ben ik erg blij met de nieuwe sneltoetsen in Windows 7:  met Windows-toets + Pijltjes verander je het schermformaat in een fractie van een seconde.

Probeer het gelijk uit:

 • Maximaliseren: WIN + ⇧
 • Links/rechts: WIN + ⇦ / ⇨

Twee beeldschermen
Zelf heb ik ‘slechts’ 1 beeldscherm, maar je ziet steeds meer werkplekken met twee beeldschermen – schijnt handig te zijn.  Hoe dan ook: met WIN + SHIFT + ⇨ / ⇦ verplaats je vensters tussen je monitors.

Gepost in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld


   Werken met meerdere agenda’s

Tijdens trainingen krijg ik standaard de vraag: hoe spring je in Outlook van de ene naar de andere agenda, en hoe kun je agenda’s weergeven of verbergen?

Het antwoord is simpel: F6. Hieronder een korte uitleg:

A. Springen tussen agenda’s

Uitgangspunt is dat je ten minste 2 agenda’s geopend hebt. Je staat in de eerste agenda en kunt op dat moment met de pijltjes navigeren (bijv. tussen dagen). Druk nu op F6 en je springt naar de tweede agenda (evt. 2 keer drukken). Dit herken je aan een blauw kader; je kunt nu met de pijltjes door deze agenda navigeren.

Herhaal F6 een paar keer en je bent weer in de eerste agenda.

B. Agenda’s weergeven/verbergen

Stap 1
Druk vanuit de meest rechtse agenda op F6 en je springt naar het agenda-overzicht (uiterst links). Dit herken je aan een stippellijn om een van de agenda labels (herhaal F6 evt. een aantal keer).

Stap 2
Selecteer met de pijltjes de agenda die je wilt verbergen of weergeven (let op het stippellijntje!) en druk op Spatiebalk.

Oefen een aantal keer met deze methode en het gaat binnen de kortste keren vanzelf!

Gepost in Outlook, Tips | Reageren uitgeschakeld


   Opmaak kopiëren en plakken

Je kopieert en plakt tekst met CTRL + C en CTRL + V. Een handige variant hierop is het kopiëren en plakken van opmaak. Dit scheelt enorm veel tijd, vooral als je  meerdere opmaakvariabelen gebruikt (lettertype, lettergrootte, kleur, regelafstand, opsommingtekens, etc.).

Hieronder leg ik uit hoe dit werkt voor de opmaak van lettertypes of alinea’s.

A. Lettertype opmaak  (stijl, kleur, grootte, etc.)

 1. Plaats de cursor in de tekst waarvan je de opmaak wilt kopiëren (je hoeft geen tekst te selecteren.
 2. Kopieer de opmaak met CTRL + SHIFT + C.
 3. Selecteer nu de tekst waar je de opmaak wilt plakken en druk op CTRL + SHIFT + V.

B. Alinea opmaak  (uitlijning, regelafstand, opsommingen, etc.)

 1. Plaats de cursor in de alinea waarvan je de opmaak wilt kopiëren (je hoeft geen tekst te selecteren.
 2. Kopieer de opmaak met CTRL + SHIFT + C.
 3. Plaats nu de cursor in de alinea waar je de opmaak wilt plakken en druk op CTRL + SHIFT + V.

Voordeel van deze sneltoetsen is dat Word de gekopieerde opmaak op het Clipboard plaatst: je kunt de opmaak dus herhaaldelijk plakken totdat je een andere opmaak kopieert.

Gepost in Tips, Word | Reageren uitgeschakeld


   Diavoorstelling voorbereiden

Het maken van een PowerPoint presentatie is voor mij altijd een kwestie van trial and error: ik maak een presentatie, bekijk de diavoorstelling, corrigeer waar nodig en bekijk de voorstelling opnieuw. Hieronder noem ik kort de sneltoetsen die me het meest helpen om dit klusje zo snel mogelijk te klaren.

 • F5 start de diavoorstelling vanaf de eerste dia. Als je de voorstelling wilt beginnen vanaf de dia waarmee je op dat moment bezig ben, druk je op SHIFT + F5
 • Typ het dia-nummer en druk op ENTER om direct naar een dia te springen: Ik weet nooit het precieze nummer, maar ben zo in ieder geval in de buurt en kan met de pijltjes verder. 
 • Heb je een automatische presentatie (bijvoorbeeld na 3 seconden naar de volgende dia)? Druk op S om de presentatie te pauzeren.
 • Wissel met ALT + TAB naar Powerpoint. Zo blijft de presentatie aan terwijl je wijzigingen aanbrengt. Die je kun je daarna gelijk weer checken door met ALT +  TAB weer terug naar de presentatie te gaan.
 • Als je een presentatie hebt met hyperlinks, druk je op TAB om deze te selecteren. Met ENTER open je de link.
 • Met ESC sluit je de presentatie.
Gepost in PowerPoint | Reageren uitgeschakeld


   Cellen invoegen

Cellen invoegen is een veel voorkomende handeling in Excel, die ook aardig omslachtig is als je bijvoorbeeld meerdere rijen wilt invoegen. Tenzij je natuurlijk sneltoetsen gebruikt…

 1. Zie afbeelding hieronder: stel je wilt boven A2 twee rijen invoegen. Selecteer dan de cellen A2 en A3 (je hoeft niet de hele rij te selecteren).Cellen invoegen in Excel
 2. Druk op CTRL + + (plus) en het dialoogvenster Invoegen verschijnt.
 3. Kies Hele rij en bevestig met ENTER. De twee rijen zijn ingevoegd.Cellen invoegen in Excel

Herhalen

Nu komt de truc: het komt vaak voor dat je meerdere rijen wilt invoegen. Selecteer bijvoorbeeld cel A5 en druk direct op CTRL + Y, de sneltoets voor herhalen. Er is weer een rij ingevoegd! Herhaal cellen invoegen in ExcelLet op: je kunt functies blijven herhalen, maar alleen direct nadat je deze hebt uitgevoerd. Als je tussendoor een andere functie uitvoert (bijvoorbeeld kopiëren), werkt het niet meer.

Gepost in Excel, Tips | Reageren uitgeschakeld


Je bestanden openen met Google Desktop

Sinds een paar maanden ben ik een fervent gebruiker van Google Deskop. Met dit programma vindt je  bestanden op je computer supersnel, ook als je niet meer precies weet hoe ze heten en in welke map ze zitten. Ideaal voor geordende types zoals ik ;-)

Installeren en gebruiken

Google Desktop (gratis vanaf http://desktop.google.com/)  bestaat Desktop Search en  Zijbalk met gadgets. Het gaat hier om  de Desktop Search, de zijbalk kun je bij installatie uitvinken (heb ik gedaan).
Na installatie indexeert Google Desktop je bestanden en zie je in de system tray (rechts onderin) het programma-icoon.

google desktop icoon

Nu begint het:

 1. Druk 2 keer achter elkaar op CTRL. In het midden van je scherm verschijnt een zoekvenster.
 2. Typ een aantal letters die in de bestandsnaam of inhoud voorkomen (bijvoorbeeld ‘snel’). Google Desktop toont direct een lijst met bestanden die hieraan voldoen.
 3. Selecteer het gewenste bestand met de pijltjes en druk op ENTER.

google desktop

Hoe meer letters je typt, hoe verfijnder uiteraard de zoekresultaten. Ook handig om te weten, Google Desktop onthoudt welk bestand je bij welke opdracht hebt geopend. De volgende keer staat dit bestand dan hoger in de lijst.

Gepost in Tips | Reageren uitgeschakeld


   Browser tabs: handig met sneltoetsen!

Zo’n beetje alle browsers werken tegenwoordig met tabbladen. Handig als je  graag meerdere websites tegelijk openhoudt: 5 tabbladen in één venster is beter dan 5 extra vensters  in de taakbalk.

Web ontwikkelaars klagen (terecht) vaak over verschillen tussen browsers , maar op dit vlak is het opvallend consistent: onderstaande sneltoetsen werken in IE, Chrome, Firefox en Opera!

 • Wisselen tussen tabbladen: CTRL + TAB (zoals ook in dialoogvensters)
 • Nieuw Tabblad: Ctrl + T
 • Tabblad sluiten: CTRL + W (Window)

navigeren tussen tabs

Gepost in Internet, Tips | Reageren uitgeschakeld


   Berichten sorteren met Quick Access Toolbar (Outlook 2010)

Met de komst van Office 2010 moet ook Outlook eraan geloven: de menubalk is vervangen voor de ribbon (het lint). Niets aan de hand, want al je  favoriete sneltoetsen zijn exact hetzelfde. Er zijn zelfs wat extra handigheidjes, zoals de Quick Access Toolbar die  snel toegang biedt tot functies. Een handige efficiency tool je makkelijk zelf kunt aanpassen.

quick acces toolbar Outlook 2010

In dit voorbeeld laat ik zien hoe je via de Quick Access Toobar direct berichten sorteert met sneltoetsen. Lees verder

Gepost in Outlook | Reageren uitgeschakeld